Антверпен (3)

Антверпен

Антверпен преживява своя „Златен век“ на най-голям възход и богатство през 16век. Тогава пристанището на града е носило на испанската корона седем пъти повече приходи, отколкото притока на сребро и злато от Америка. Известен като град на банкерите – аристократи и на диамантите, Антверпен е също градът, в който твори великият художник Рубенс. В центъра на града е Големият пазарен площад (Grote Markt) с ренесансовата сграда на Кметството – покровителката на града. Красивите фасади на сградите на гилдиите, увенчани със златни склуптури и строени от архитекти от цяла Европа, заобикалят прочутия фонтан, разказващ легендата на римския войник Силвий Брабо – роднина на Гай Юлий Цезар, освободил града и корабите от митичния тираничен великан Антигоний, като отрязал ръката му и я хвърлил в реката. Оттук и името на града – „хвърляне на ръката“ – на холандски е „hand werpen“.
Het Steen в центъра на стария град е първата каменна крепост на Антверпен, построена след набезите на викингите в ранното Средновековие. На моста на входа на закъка е статуята на гиганта Wapper Lange, който според легендата е тероризирал жителите на града през Средновековието, се е изправил заплашително срещу две уплашени човешки същества.

Във владенията на Дракула
През 1897г. се появява романът “Дракула“ от Брам Стокър за лондонския брокер на недвижими имоти Джонатан Харкър, който пътува за Трансилвания (днешна Румъния), за да продаде на граф Дракула къща в Лондон. Оттук започва една потресаваща сага с вампири, чийто свещен ритуал е пиенето на кръв от жертвата. Романът на Стокър е един вид обобщение на цяла поредица от истории за вампири, възникнали в края на ХIХ век. Стокър решава мястото на действието да е в Трансилвания, където е съществувал истинският Дракула – князът и владетел на Влашко Влад Цепеш, наричан още Дракула (1431 – 1476), извършил много жестокости.
От години митът за Дракула е вграден в маршрути, които предлагат едно приключение в най-известната земя на вампири. Участниците се движат по пътя на Джонатан Харкър – тръгват от хотела „Golden Crown“ в градчето Бистриц – с автентична атмосфера от ХIвек; изкачват прохода Борго в Карпатите – красиви девствени планински гори с живописни селца в долините и по склоновете на високата планина, съхранили стари обичаи и фолклор; нощуват в „Замъка на Дракула“ – хотел, построен в началото на 1980г., в който се организират срещи или дори „вечеря“ с вампира в крипта, пълна с ковчези. Светещата в червено кула на замъка изглежда направо зловеща през нощта. Феновете на Дракула посещават манастира Снагов, където според легендата, са погребани останките на Влад; изкачват 1462 стъпала до руините на крепостта „Poenari“, за която се твърди, че е истинският замък на Дракула; спират в село Arefu, чийто предци са верните слуги на Дракула и вечер съживяват легендите; прехласват се в един от най-красивите и добре запазените средновековни градове в Европа – Сигишоара, където е роден Влад Цепеш; и остават най-внечатлени от някогашната тевтонска крепост – замъка „Бран“, обвит от ореола на 200-метрова скала, с многобройни кули и кулички, тесни криволичещи стълби и подземни проходи.
Накрая пият червено вино – символ на най- ужасяващата вампирска практика.